Rodi

Gaat er een coffeeshop in Zaanstad-Noord komen, ja of nee?

Fractieleden en bewoners debatteren over het wel of niet toelaten van een Coffeeshop in Zaanstad-Noord. (Foto: Rodi Media/YvdD)

WORMERVEER – Gemeenteraadsleden en bewoners kwamen afgelopen maandag samen in De Groote Weiver om te debatteren over het wel of niet toelaten van een coffeeshop in Zaanstad-Noord. Voor het debat had de gemeente Zaanstad een medewerker van het Jeugdteam, een wijkrechercheur, een recreatief gebruiker, een coffeeshop eigenaar en een onderzoeker uitgenodigd om de aanwezigen te informeren.


Het publiek op maandagavond bestond grotendeels uit fractieleden van de gemeente Zaanstad en hier en daar een bewoner. Het college wilde bewoners peilen naar hun mening aangaande de herziening van het coffeeshopbeleid: het mogelijk maken voor een ondernemer om een coffeeshop te openen in Zaanstreek-Noord. Burgemeester Faber vatte samen: "Behouden we drie verkooppunten in Zaandam. Of trekken we één vergunning in Zaandam in, en openen we een locatie in Noord? Of laten we het huidige beleid nog meer los?

Voors en tegens


Dichtbij huis, betere zichtbaarheid, en een plek om ‘samen te komen’ waren een aantal argumenten voor de komst van een shop. "Ïk vind het gewoon negatief, we moeten onze kinderen daarvoor beschermen" zei een andere bewoner. Op de vraag of de komst van een shop de illegale straathandel in Zaanstad terug gaat dringen, moest het panel een antwoord schuldig blijven. Evenmin konden garanties gegeven worden dat de producten door regulering niet meer terecht komen bij de jeugd onder de 18 jaar.
Een ander voorstel was om - als het dan toch van alle tijden is (en te vergelijken met sigaretten roken en alcohol drinken) - het dan helemaal toe te staan: “Waarom niet gewoon bij de Albert Heijn, naast de sigaretten, met een duidelijk etiket met informatie erop!” De aanwezige coffeeshophouder en de onderzoeker vonden dat geen goed plan.
Coffeeshops mogen niet in de buurt van een middelbare school, maar volgens de aanwezige onderzoeker zou dit voor de jeugd niet uitmaken. “Wie wil roken haalt zijn waren toch wel, zo blijkt uit onderzoeken”.
Kort voor het debat was een straatonderzoek gedaan. Hieruit kwam naar voren dat 49 procent geen verandering wil in het huidige beleid. 51 procent geeft de voorkeur aan een meer gespreid coffeeshopbeleid. Aan de validiteit van dit onderzoek mag in het geheel worden getwijfeld aldus de onderzoeker, de ervaring leert dat vaak sociaal wenselijke antwoorden worden gegeven tijdens dit soort onderzoeken.

Besluitvorming


Of de raadsleden die moeten meebeslissen over een coffeeshop in Zaanstreek-Noord wat zijn opgeschoten met deze avond, is de vraag. Burgemeester Faber gaf aan dat ze vanuit haar positie als portefeuillehouder een besluit mag nemen maar dit vooralsnog niet op heel korte termijn gaat doen. Ze sloot de avond af met het voorstel om te onderzoeken of het houden van een enquête onder de bewoners van Zaanstad-Noord nog tot een mogelijkheid behoort. Mogelijk dat ze dit laatste voorstel deed omdat er onder de aanwezigen maar weinig bewoners waren om een goed beeld te krijgen van hun visie. Een bewoner van Krommenie heeft te kennen gegeven daar graag een actieve rol in te willen vervullen. Wordt vervolgd.

Artikel geplaatst op woensdag 28 september 2016 - 03:03